onsdag 30 april 2014

Vappen

Hemma hos oss blev det en lugn vappen i år (iofs brukar vi inte fira desto mera andra år heller). Jag och flickorna firade med plättar, sylt och glass.

 Meja rör plättsmeten

Jonas har "firat" på tomten. Där de igår och idag har murat sockeln, som nu är färdig. 


Det känns nästan som att vi bygger höghus, med tanke på att huset ska komma ovanpå sockeln!

måndag 28 april 2014

Gjuta

Idag har sulan blivit gjuten. Det såg länge dåligt ut. Cementbilen kom men det var något som inte fungerade som det skulle med slangar och kopplingar eller vad nu egentligen felet var. Men efter nästan en timmes trixande fick gubbarna det fixat och sulan blev gjuten.
 Våra duktiga byggare in action

 Jonas lagar (förhoppningsvis) cementen slät och fin.

Flickorna övervakar så det går rätt till.

söndag 27 april 2014

Ett hus behöver ju en grund.

Det är tydligen inte bara jag och Jonas som är påverkade av allt byggande. Idag när Ebba och jag satt i sandlådan och skulle bygga sandslott utbrast Ebba när jag just precis sku börja bygga "Nej, vänta mamma. Vi måst ju laga grunden först!!". Förr har vi nog bara byggt vanliga sandslott, men idag sku det tydligen vara ordentligt byggt med grund. Så något har tydligen hon också snappat upp.


lördag 26 april 2014

Armering

Förra veckan och över påsken tyckte jag att det inte hände så mycket på tomten. Fast det gjorde det ju egentligen, men mest sådant som inte syntes så bra. Men nu de senaste dagarna har det hänt saker som har synats igen. På torsdagen började Jonas och våra två byggare rada ut leca som skall vara formen när vi skall gjuta. Igår fortsatte de och sen började arbetet med armeringen, som sedan fortsatte idag. Idag är första dagen som det funnits något som jag kunnat göra på bygget, så idag har jag fått binda armeringar. Nu är det så gott som klart, så nu är det bara att vänta på betongbilen som kommer på måndag!


Ebba planterar tallen som vi fick av Selle och Hanna

 
Meja fick också vara med en stund på tomten 
Detta har jag sysslat med idag ett par timmar.

Här är vår blivande matsal, vårt kök och vardagsrum

torsdag 24 april 2014

Små krypin

Mina döttrar verkar inte lida av klaustrofobi. Meja har ihärdigt försökt rymmas in i tv-bänks skåpet.

I nästan motsvarande ålder hittade Ebba ett sådant här litet krypin åt sig.

onsdag 23 april 2014

Påsken

Påsken är över för denna gång. Vi hade en skön helg i Nagu med allt som hör till, god mat, trevligt sällskap och fint väder.

 Ebba höll sitt första tal. Ett tal till den saknade fadern. Hon avslutade talet med "Och så skålar vi för pappa Jonas!".

Vädret kunde vi inte klaga på. Solsken, värme och bara lite blåst.



 Meja har kommit på hur roligt det är att gå, och har traskade på en hel del.
 
Jonas jobbade flitigt här hemma på tomten. Nu är arbetet med gruset färdigt, en massa rör (avlopps, el, bergsvärme...) är nedgrävda. Imorgon börjar arbetet med lecastenarna.

onsdag 16 april 2014

Packad och klar!

Både idag och igår har vi varit och inspekterat vad Jonas åstadkommit vid tomten. I flera dagar har han nu fått dit en massa grus, som han sedan brett ut och vibrerat i olika omgångar. Så nu skall det bara lite finare grus ovanpå så är det klart att börja med själva grunden sen.

Igår kunde till och med jag hjälpa till, jag fick hålla pinnen som pipar och säger om gruset var på rätt nivå!

Meja hjälper till så gott hon kan.

Idag har våra skyltar kommit upp!

Men nu tar arbetsledningen semester och far ner till Nagu imorgon för att fira påsken där. Jonas stannar hemma och jobbar vidare på tomten. 
 
Meja är packad och resklar!

måndag 14 april 2014

Måndag

Idag har vi haft en bra start på nya veckan. Först hade vi mamma-barn träff hos oss, trevligt som vanligt. På eftermiddagen for jag och flickorna och kollade så att inte Jonas latade sig vid tomten. Vi passade också på att gå till lekparken och ha lite picknick i solskenet vid tomten.

Idag har 6 krosslass kommit till tomten och så har bergsvärmen blivit borrad.

söndag 13 april 2014

Helgen

Helgen börjar vara slut. Jonas har vi inte sett mycket av, han har arbetat flitigt på tomten. Så nu är det avskalat där huset ska stå och klart för gruslassen som kommer imorgon.


Vi flickor har fått sysselsätta oss på annat sätt. Lördagen spenderade vi hos mommo. Idag har vi gjort lite påskpyssel och sen bjöd vi in oss på plättkalas hos moffa. Ikväll har Ebba och jag bakat till morgondagens mamma-barnträff, och nu har lugnet lagt sig (dvs barnen har somnat).

torsdag 10 april 2014

Tomtarbete

Än så länge har vi egentligen inte kunnat göra så mycket på tomten. Vi reserverade tomten för ett år sedan, och ännu när vi beställde huset i september fanns inga vägar dit. (Fast vägarna har vi inte haft något med att göra).




Några sköna dagar i september var vi där och tog ner träd. 
 

I några repriser har vi tagit ner lite mera träd och eldat upp ris. 

I mellandagarna grävde Jonas (och Ebba) infarten.
 

För ett par veckor sedan blev huset utkäppat.

Ikväll har Jonas börjat skala av ytmaterialet, så förhoppningsvis får vi dit kross till nästa vecka.


tisdag 8 april 2014

Byggdagbok

En stark bidragande orsak till mitt försök till comeback är eftersom vi precis ska börja bygga hus, och detta förhoppningsvis ska fungera lite som byggdagbok.
Vi beställde vårt hus i september ifjol, och nu är det "bara" 2 månader tills våra element kommer. I helgen är det meningen att Jonas ska börja gräva på tomten och arbetet med grunden ska starta.
Hittills har vi tagit ner träd, bränt ris, gjort infart och käppat ut huset.Så nu ska det bli roligt när det börjar hända lite mera där!


 I somras gällde det först att hitta tomten

 
Ebba hjälper till och bär lite kvistar och ris

Meja hjälper också till och bryter kvistar

Comeback

Snart ett år sedan jag skrivit här senast, så tänkte att det börjar vara dags att försöka mig på en comeback!!!